Carta demia calvet

 

Carta oberta a Damià Calvet

7 d'abril de 2021


El nou sistema energètic ha de ser democràtic i ha d’estar al servei de les persones i les comunitats


Sr. Damià Calvet


Benvolgut,


El motiu d’aquesta carta oberta és per expressar-li la nostra profunda insatisfacció i una rotunda crítica al Decret Llei 16/2019 de 26 de novembre de “mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables”. I evidentment no som els únics a estar molt preocupats.


Nosaltres ens congratulem de la decidida aposta de la Generalitat per la implantació de les renovables, però això, que és un mandat europeu, ja arriba molt tard perquè, tal com es diu en el propi Decret, som lluny del 20% que marca la UE per a l’any 2020, perquè, efectivament encara no hi arribem i ja som al 2021.


Però nosaltres ens preguntem perquè no s’ha fet una planificació prèvia a la publicació del Decret? Vostè mateix diu en una entrevista que li va fer el diari ARA el passat 27/3/21: “El Pla Territorial Sectorial de les energies renovables que es podria començar a fer en paral·lel aquesta legislatura” i més endavant en la mateixa entrevista diu: “Una Llei de Transició Energètica, que son els deures per a la propera legislatura. Una norma que tingui en compte la demanda actual i com satisfer-la amb l’oferta”.


I sense aquestes dues lleis vostè permet, -ja ABANS-  que es concedeixin totes les demandes possibles d’ubicacions al territori de centrals de renovables. Per quina raó? Perdoni però això és construir la casa començant per la teulada.


Vostè sap que s’ha de definir un nou sistema energètic i aquest ha de ser democràtic i al servei de les persones i de les comunitats.


Està en joc la Sobirania Energètica de Catalunya i hem de considerar moltes altres coses al mateix temps, o fins i tot abans, de donar barra lliure a la implantació de grans instal·lacions de renovables, que afavoreixen els oligopolis energètics espanyols. Li fem una pinzellada d’alguns criteris que falten per consolidar un nou sistema energètic.


L’energia és un bé comú com l’aire i la natura no una mercaderia.

 

Un nou sistema energètic ha de ser democràtic al servei de les persones i les comunitats com a protagonistes.


Cal donar a la societat un paper clau en la construcció del nou model energètic de Catalunya.


Cal la implicació dels municipis en la governança energètica.

 

Cal l’elaboració de Plans Energètics locals, que vetllin pels recursos energètics locals.


Cal desenvolupar la figura de l’empresa gestora o agregadora energètica que gestioni l’energia d’una col·lectivitat o d’una comunitat local d’energia.


Aquests criteris responen a l’estratègia que la Comissió europea, el 30/11/2016, va definir en el seu document: “Cap a una energia neta per a tots els europeus” que definia tres principis i un d’ells és el d’apoderament dels ciutadans.


També té pendents, la consideració de molts altres criteris que fan del tot inacceptable la posada en marxa del Decret. En aquesta situació, no podem donar suport a l’impuls de les mesures que contempla, ja que posem en perill la sobirania del país en matèria de política Energètica, que no podem definir d’esquena a la ciutadania, al poble, que és una de les bases sobre les quals s’ha d’assentar l’Estat propi que tots volem.


Cordialment


CATALUNYA PROPOSA 


Share by: