Carta Elsa Artadi

 

Carta oberta a Elsa Artadi

15 d'abril de 2021


Sra. Elsa Artadi


Benvolguda:


Vostè és una de les polítiques que juga un paper fonamental en determinar les importants decisions  que afectaran Catalunya el propers mesos. Es diputada per Junts per Catalunya i membre de l’Executiva d’aquest partit, del que també es portaveu. A part de representar a Junts en les negociacions amb Esquerra i amb la CUP per a la formació del Govern és molt probable que en el nou Executiu passi a ocupar la vicepresidència responsable d’Economia.


En aquesta carta oberta ens volem referir a aquestes qüestions. És molt important i estem molt d’acord en l’èmfasi que en el transcurs de les negociacions  ha posat en la necessitat de mantenir i reforçar el Consell de la República. Creiem que s’ha dit moltes vegades però s’ha insistit molt poc, en que Catalunya és una colònia. Només falta rellegir la Declaració d’Independència dels Estats Units d’Amèrica escrita ara fa 250 anys per veure les similituds del que allà es denunciava respecte al país colonitzador, amb la nostra situació actual respecte a l’Estat Espanyol. Per poder seguir decidint el que vulguin quan es tracta de Catalunya no dubten en saltar-se les promeses que fan, utilitzen qualsevol mitjà per mirar de posar les persones que ells escullen a dirigir  les nostres institucions i reprimeixen tot aquell que s’oposi a les seves decisions per arbitràries que siguin. Si fem una mirada enrera i ens fixem amb els actuals països independents que en alguns moments van ser colònia, una gran part d’ells, abans del seu alliberament van comptar amb un govern o una institució semblant en l’exili. Per això, i per tot el que es pot fer des de fora amb una institució així, defensem sense cap dubte la necessitat de mantenir i enfortir el Consell de la República igual que posem el mateix èmfasi  en la necessitat que el Consell actual sigui reformat de manera que actuï unitàriament, sense que cap partit u organització es pugui atribuir una preeminència en la seva representació i en la seva presa de decisions.


Sabem que perquè el Consell de la República pugui exercir amb força aquest paper que li atribuïm, Esquerra i la CUP son el dos partits que més s’han de moure de les seves posicions actuals. Per aquesta raó entenem que des de Junts es cedeixi en la qüestió de la taula de diàleg que el seus futurs aliats volen mantenir amb el Govern de la Moncloa, encara que en la present tessitura, pensem que confiar en els resultats que puguin sortir de l’actual taula de diàleg té un punt de candidesa. La manca de resultats d’aquesta taula serà segurament el que ens marcarà el camí futur de les nostres relacions amb l’Estat Espanyol sense que ningú pugui acusar a la part catalana de no haver esgotat fins al final totes les possibilitats de diàleg. El temps serà qui col·loqui les coses en el seus punt just.


Ja veu que no som dels que critiquen que els polítics es prenguin el temps que considerin necessari  perquè es formi govern a Catalunya. Pensem que en una negociació tan important totes les parts han de cedir i més prioritari que anar ràpid es trobar el punts de confluència que permetin aconseguir acords sòlids per donar resposta als greus problemes que ens afecten. Miri senyora Artadi, la gent d’aquest país està farta de veure’ls tot el dia tirant-se el plats pel cap i discutint pel que semblen interessos particulars i personalistes i té moltes ganes que finalment es posin d’acord en una Estratègia Compartida per caminar units cap a la independència.


Sabem que per aconseguir-ho, el partits són avui la baula feble de la cadena. Creiem que el seu és el que té la visió més clara de com cal actuar avui i ara en les nostres relacions amb l’Estat Espanyol. Però ens preocupen algunes coses de Junts. Pensem que el seu partit té un sistema poc explicat de cooptació per seleccionar el dirigents. D’acord que van fer unes eleccions primàries transparents però no ha quedat del tot clar  perquè van prescindir de la Crida, un moviment que havia creat moltes il·lusions en l’espai independentista, i com els seus dirigents es van traslladar, casi en bloc, a dirigir Junts, sense que les bases hi poguessin participar realment. A Junts hi ha una certa endogàmia i vostè n’és un exemple pel que fa a la acumulació de càrrecs. Esperem que aprofitin els Congrés que han anunciat pels propers mesos, per corregir aquests dèficits.


S’ha anat publicant i ningú ho ha desmentit, que vostè serà la propera vicepresidenta del govern català responsable d’Economia. Per desenvolupar aquesta tasca té un currículum impressionant: Doctora en Economia per la Universitat de Harward, professora a la Universitat Bocconi de Milà i també ha estat consultora del Banc Mundial. Tampoc dubtem de la seva qualitat política. L’única inquietud, però, ens sorgeix del fet que vostè ha tingut mestres i va fer la seva formació i la docència en institucions de marcat caràcter neoliberal. Pensi que en el govern representarà a Junts que es defineix com una formació clarament independentista però transversal des del punt de vista del model social i econòmic que defensa i per tant entre els seus afiliats i els seus votants hi ha lliberals, socialdemòcrates i gent d’esquerres.


Li demanem que entengui aquesta carta com una mostra més de la voluntat ciutadana de participar i contribuir a l’autodeterminació de Catalunya. El 52 per cent del vot popular en les últimes eleccions en va ser una mostra. Però hi ha molts ciutadans i ciutadanes, com els que agrupa Catalunya Proposa, que creiem que en aquest camí cap a la independència, la societat civil organitzada pot fer més i ha de tenir un paper actiu aportant amb les seves reflexions i amb la seva mobilització una  visió renovada de com fer les coses.


Cordialment


Catalunya Proposa

Share by: