Doc mov ciut auto org i2


Moviment ciutadà auto organitzat (i 2)

6.- Iniciatives, des de baix, per qualsevol grup territorial


“Aquesta forma d’acció permet les iniciatives de qualsevol grup territorial, per petit que sigui. Si la proposta és ben acollida, es pot “exportar” a territoris veïns o a tot el país. És una forma de coordinació des de baix i sense que, al principi, es decideixi i s’estructuri des de dalt. Amb tot si els lligams entre aquests grups territorials de gent de confiança, va reeixint, “de per se” es podrà estructurar un moviment a tot el país, que es construeix des de baix.


També permet que el territori no hagi “d’esperar” que arribin propostes “des de dalt”, perquè, en moltes ocasions aquestes propostes de dalt no recullen adequadament el batec del territori, i així es pot decidir i actuar des de la seva iniciativa sense haver d’esperar el vist i plau de dalt”.


Aquesta força cívica s’anirà fent més gran i reeixirà en la mesura que amb les seves propostes engresqui a la gent i s’hi sumin cada cop més grups ciutadans amb els que es consensuïn les accions a realitzar.


Això pot arribar a desembocar en un

 

7.- Moviment ampli i transversal.


Catalunya Proposa creiem que aquest moviment ciutadà pot convertir-se en un moviment ampli i transversal, i oferim els nostres Acords per la Confluència com a partida per consensuar acords més concrets.


Així mateix, Catalunya Proposa ofereix als grups de base el suggeriment de donar-hi el nom de Moviment d’Unitat Republicana (MUR), que pot liderar l’embat contra l’EE per Proclamar la República declarada el 27-O, amb tots els militants per Catalunya que vulguin fer-ho des de la unitat.


És, però, sabut que ja han sortit algunes iniciatives en una línia semblant, les més treballades o nombrades son el Moviment per la Independència i la Llista Cívica que proposa l’ANC i de la que se’n parla molt. Precisament fem aquest article just abans que es faci un secretariat nacional de l’ANC en el que, potser entre altres coses, es parli de la Llista Cívica i de la que volem dir-ne algunes consideracions.

 

8.- Llista Cívica


Per saber més aproximadament en que consisteix la Llista Cívica reproduïm un text que es recull en un comunicat de l’ANC a tots els seus socis i que té penjat al seu web: “Tal com descriu el full de ruta, “Des d’aquest moment ens plantegem l’impuls d’una llista cívica, independent de partits, per defensar la voluntat dels electors independentistes a les eleccions vinents al Parlament de Catalunya i fer la independència. Caldrà determinar els mecanismes democràtics necessaris per a la composició de la llista cívica i, en qualsevol cas, haurà de ser ratificada pels socis”.


I en un altre comunicat enviat per mail als seus socis diu: “El debat sobre la Llista Cívica tot just comença. És i serà totalment transparent i no serà breu. Els processos de decisió a l'entitat són llargs i democràtics. L'última decisió sobre si l'Assemblea impulsarà o no una Llista Cívica, i la forma que adoptarà -en el cas que s'impulsi-, ho decidiran finalment els membres de ple dret de l'entitat”


Ens alegrem evidentment del que diu aquest comunicat “Ho decidiran els membres de l’entitat” però de tot això en volem fer algunes puntualitzacions.


La primera és d’un paràgraf de l’editorial d’avui mateix divendres 17/2/23, d’en V. Partal al seu editorial al Vilaweb que porta per títol “Qui vol trencar l’ANC?” i diu així: “Tanmateix, sobre la llista cívica crec que, després de llançar-se la idea –que ja ha tingut un impacte fenomenal sobre la vida pública catalana–, s’ha entrat en una espiral gens convenient. A parer meu, la llista cívica hauria de ser la conseqüència, el final, d’una reformulació del full de ruta. No un objectiu en si, com ha semblat en algun moment que es volia presentar.”


Doncs hi estem totalment d’acord perquè tal com diu el primer comunicat que citem de l’ANC es diu: “ens plantegem l’impuls d’una llista cívica, independent de partits, per defensar la voluntat dels electors independentistes a les eleccions vinents al Parlament de Catalunya”


Per defensar la voluntat dels electors a les eleccions vinents? Per tant aquesta llista cívica es planteja com una opció electoral i això significa que serà un a altre llista independentista que competirà electoralment amb els altres partits. I això es un plantejament fora de seny.


Un moviment transversal com sembla que ho voldria ser aquesta llista cívica “hauria de se la conseqüència, el final d’una estratègia de l’independentisme no un objecti en si mateix. Nosaltres plantegem que el moviment cívic esdevingui format des de baix a través de les accions que es vagin consensuant amb diverses forces independentistes i que per la seva bona formulació atraiguin a més grups i pels seus resultats vagin agafant prestigi davant de tots els independentistes i així i solament així es vagi conglomerant aquest moviment cívic que desbordi els partits. Solament així podrà ser una llista que aglutini a tothom, mai abans i especialment amb una llista que es formula des de dalt (malgrat sigui proposada per la millor organització cívica ciutadana l’ANC) i sense definir cap estratègia que pugui ser compartida ni definir un pla d’acció, amb propostes concretes d’actuació que ja hagi estat seguit i amb èxit, per una majoria de forces.


Per aquestes raons creiem que aquest plantejament de la llista cívica no troba els recolzaments necessaris ni tant sols per part del seu propi Secretariat. 

 

9.- La Força de la Gent


Tal com diem en el nostre document , Àmbits i Línies de Treball C. Moviment de la gent autoorganitzada https://www.catproposa.cat/ambits-c--moviment-unitat-autoorganitzada


“Solament si estem íntimament convençuts que la ciutadania té aquesta força tindrem la necessitat d’autoorganitzar-nos sense que cap partit ens vulgui conduir mesiànicament segons els seus postulats. Hem d’anar actuant sense estar pendents del què diuen, què fan i com ho fan els partits ni tot l’estol d’opinadors, siguin periodistes o tertulians diversos, que només fan que xerrar, bla, bla, bla, perquè la teoria i el paper aguanten totes les posicions i, si no, les canvien tantes vegades com es vulgui.


Però el que val és com es va duent a la pràctica.


Solament empoderats i autoorganitzats podrem marcar el camí sense que ningú intenti desviar-se del clar objectiu final”.

 

10.- Conclusió


“Des de la òptica de l’Acord de mínims per la Confluència de l’independentisme podem començar a treballar units, definint una Estratègia Compartida en cadascun dels àmbits proposats i continuant a partir d’ara amb una nova visió de la lluita a entaular.


El poble hi estem decidits, si els partits no s’hi avenen, tirarem endavant amb els ciutadans que vulguin militar pel país.


És el reset necessari per iniciar l’etapa final i decisiva.”


Ho tornarem a fer i ho farem millor!

 

Catalunya Proposa



7/3/23

 


Share by: