doc repcat contra monesp 2


República Catalana democràtica contra Monarquia espanyola feixista (i 2)

7.- Arguments sobre la Constitució espanyola del 78


Reproduïm íntegrament un article intern, del 22/12/22, no publicat, sobre la Constitució espanyola del 78


 Argumentari sobre la Constitució espanyola del 78


El 5/12/22 Vilaweb va publicar un article molt interessant sobre la Constitució espanyola que reproduïm (entrecomillat) en part i completem amb aportacions nostres



“És constitucional la constitució espanyola?


El text, sacralitzat com l'origen del sistema democràtic, deriva en realitat de la llei de la reforma política del franquisme i hi està condicionat”


“La constitució espanyola la va redactar un parlament que no era Constituent”


“En qualsevol país, els qui redacten una nova constitució són persones a qui la ciutadania encarrega aquesta tasca concreta, sense limitar-los en cap cas la funció, atès que per definició un procés constituent ho pot canviar tot.”


“Les eleccions del 15 de juny de 1977 no es varen convocar mai com unes eleccions constituents, amb la qual cosa que després els diputats electes elaboressin una constitució és un fet d’una legitimitat més que dubtosa”


A parer nostre no és d’una legitimitat més que dubtosa sinó que és una mesura absolutament antidemocràtica (i quan parlem d’antidemocràtica sempre ho identifiquem com a autoritària o el que és el mateix feixista) perquè tal com és diu en l’article de Vilaweb:


“Doncs perquè la convocatòria electoral es va fer a partir de la llei de la reforma política aprovada per les corts franquistes i del subsegüent referèndum organitzat per la dictadura.”


Perquè és en aquesta Llei de Reforma Política del franquisme “on cal cercar la justificació legal dels pilars centrals del nou règim postfranquista, aquells que ningú no s’ha atrevit a tocar mai: la forma monàrquica de l’estat, l’imperi de la llei com a font de la sobirania i, fins i tot, la composició de les corts espanyoles, clarament manipulada en favor de les províncies més conservadores per tal de protegir els grups més conservadors originats des del franquisme.”


“l’actual constitució espanyola afirma en el preàmbul que la voluntat del text és “consolidar un estat de dret que asseguri l’imperi de la llei com a expressió de la voluntat popular”. La formulació és sorprenent perquè posa la llei per damunt de la voluntat popular. Però això és exactament el que diu la llei de la reforma política franquista quan afirma que la democràcia es basa en “la supremacia de la llei”.


Aquest precepte del preàmbul es contradiu TOTALMENT amb l’Article 1.2 de la pròpia constitució que diu: “La Sobirania Nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat”


En qualsevol estat democràtic la Llei no està per damunt de la sobirania popular sinó tot el contrari és la sobirania popular, representada pels diputats al parlament elegits en unes eleccions, que redacta i/o reforma les lleis del país expressant el sentiment de la ciutadania que és la única que ostenta la sobirania nacional.


Aquest Art. 1.2 se’l va carregar, en una decisió ANTICONSTITUCIONAL, el propi Tribunal Constitucional el 2010 en declarar nuls determinats articles de l’Estatut d’Autonomia Català del 2005, aprovat pel Parlament de Catalunya, pel Congrés de Madrid i ratificat en un Referèndum legal pel poble català. El Tribunal Constitucional no tenia CAP AUTORITAT per damunt dels parlaments i especialment de la voluntat ciutadana expressada en un referèndum.


Aquest va ser un cop d’estat judicial que va interferir sobre els poders legislatiu i executiu. A partir d’aquest fet l’Estat espanyol, la Constitució i el Tribunal Constitucional queden deslegitimats i es poden definir clarament com a antidemocràtics i, per tant autoritaris, dictatorials i feixistes.

 

Una altra raó per evidenciar que la Constitució espanyola és antidemocràtica és tal com diu l’article de Vilaweb: “durant tot el procés de redacció del text, la interferència dels militars va ser evident. Se sap que el títol de l’actual constitució espanyola que consagra la “indissoluble unitat de la pàtria” va ser redactat en una caserna militar i el van enviar dins un sobre al congrés amb la indicació que l’incorporessin al text.”


I efectivament aquest precepte antidemocràtic es plasma en l’Article 2 que diu: “La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisibles de tots els espanyols... “


Aquest Article 2 és de caire dictatorial, de pensament únic i no de lliure opinió i ideologia doncs imposa a tots espanyols la indissoluble unitat de la Nació espanyola com a pàtria comuna i indivisible, per tant vulnera l’article 1 en que diu que la sobirania resideix en el poble i, per tant, només aquest pot decidir sobre la composició de la nació espanyola.


No és excusa dir que la Constitució i, per tant, aquest article, va ser referendat en un referèndum del poble espanyol doncs no es pot aprovar un article dictatorial quan es pretén ser una democràcia tal com diu el propi Preàmbul: “La Nació espanyola en ús de la seva sobirania, proclama la voluntat de:.... Garantir la convivència democràtica dins la Constitució”

 

És, per tant, aquest dret a l’autonomia de les nacionalitats com la catalana i la sobirania popular garantida a l’Art.1.2 la única que pot expressar si vol pertànyer a la nació espanyola o vol separar-se’n.


Evidentment aquest dret a l’autodeterminació està garantit en la pròpia Constitució en l’Article 10.2 que diu:


“Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpreten de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya.”


En aquest cas l’Estat Espanyol va vulnerar els Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics i el Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals signats per Espanya i que van entrar en vigor el 1976 i que en ambdós el seu Article 1 diuen:


Tots els pobles tenen el dret a l’autodeterminació


I en un d’ells s’especifica a més que: En virtut d’aquest dret (els pobles) determinen lliurement el seu status polític....


L’Estat espanyol ha vulnerat reiteradament els Drets i Llibertats fonamentals explicitats en la pròpia Constitució en els Articles 14 i 16.1 i 16.2 que diuen:


Article 14. “Els espanyols son iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de.....opinió,...”


Article 16.1 “Es garanteix la llibertat ideològica ... dels individus i les comunitats...”


Articles que varen ser , junt amb els articles 1.2 i 10.2 la base sobre la que es va organitzar el referèndum d’autodeterminació, però l’EE va vulnerar clarament la pròpia constitució i els seu


Article 16.2 “Ningú podrà ser obligat a declarar quan a la seva ideologia,...”


Quan, per ordre del Tribunal Suprem, es va detenir, encausar i jutjar els dirigents que varen organitzar i celebrar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya (referèndum que no és il·legal a Espanya) per expressar la voluntat d’esdevenir Catalunya com estat independent, cosa que és perfectament legal segons la Constitució Espanyola.


Qui va vulnerar l’ordre públic i va actuar amb violència, fou la policia espanyola carregant brutalment contra la ciutadania que volia exercir els seu dret a manifestar la opinió i el seu posicionament ideològic independentista.


Qui va vulnerar la Constitució fou l’estat espanyol en no respectar l’Article 10.2 sobre els drets i deures fonamentals i els tractats internacionals signats per Espanya.


I també en fer un judici als dirigents polítics organitzadors del referèndum que vulnerava l’Art 16.2., com hem vist.


En aquest cas és més, han vulnerat la pròpia Constitució quan els han acusat d’un delicte de Sedició quan aquest vulnera, clarament l’article 10.2, i és un article antidemocràtic per les raons que hem exposat anteriorment.


Actualment l’Estat espanyol i el seu Tribunal Suprem quan demanen que siguin deportats cap Espanya els polítics catalans exiliats a Bèlgica, vulnera la seva pròpia Constitució i el seu Article 13.3 que diu: “Resten exclosos de l’extradició els delictes polítics”, referint-se a que l’EE no extradirà per delictes polítics i, per tant se suposa que a l’inrevés també ho ha de respectar, no?


Amb tantes vulneracions no serveix dir que la Constitució va ser aprovada en un referèndum el 6/12/78 perquè com veiem en les següents xifres


Població empadronada:    37.035.719

Cens oficial de votants:    26.632.180

Votants totals 67,11%:     17.873.301

Votants del SI:  88,54%: 15.706.078


D’aquests votants del si a la Constitució l’any 78, actualment només en queda 1/3 part aproximadament segons els següents números


Població actual:                46.466.521

Cens de votants:              36.893.976

X 67,11% participants:     24.759.547

X 88,54 de si:                  21.922.103

> 62 anys 22,73%:           4.982.894


A Catalunya atès que els que van votar el si, ara tenen + de 62 anys i ara només representen un 22,73% dels votants, a Catalunya aquestes xifres actualment serien:


Població actual:           7.747.709

Cens de votants:         5.393.639

X 67,11%participants:  3.619.671

X 88,54% de si:           3.204.857

>62 anys 22,73%:       728.464


Veiem com a Catalunya dels actuals 7.747.709 només una dècima part 728.464 van aprovar la constitució l’any 78. Molt per sota dels votants del referèndum del 2017 i per descomptat dels que van votar si a la independència.


Quina legitimitat té aquesta constitució que només ha estat acceptada per una dècima part dels ciutadans actuals, tan a Catalunya (9,4%) com a la pròpia Espanya (10,7%)? Creiem que cap ni una.



Catalunya Proposa


21/03/23


Share by: