VA 230202


Proposta de Compromís per a les eleccions municipals del proper maig


Les properes eleccions municipals del dia 28/5 son molt importants. Tothom sap que els Ajuntaments son unes de les estructures d’estat més importants al territori.


En el nostre AxC 6è. Estratègia Compartida diem: “Institucions locals (ajuntaments, consells comarcals, vegueries, diputacions) amb el paper i la força que poden jugar els càrrecs electes d’aquestes institucions i per fer palesa la regeneració democràtica i el bon govern cap a polítiques sobiranes i republicanes en el món local.” I aquest és l’esperit que volem donar a aquestes eleccions municipals.

Catalunya Proposa treballem per consolidar, al país, estructures d’estat amb valors republicans, i compromeses en consolidar els resultats de l’1 d’octubre del 17, a favor d’implantar la República Catalana tal com defensem en el nostre AxC 3r. La lluita per la Sobirania és la lluita pel poder.


En aquestes eleccions municipals hem de demostrar que la República és per aconseguir un futur millor per a tothom al marge de l’origen, la llengua o el pensament de cada persona. Tenim la oportunitat de generar un debat sobre les necessitats de cada població i la seva relació amb les estructures estatals, Generalitat..., plantejant els problemes existents i aportant les solucions que, des de la òptica democràtica i republicana, podem aconseguir, enfront de l’immobilisme de les candidatures d’un estat monàrquic corrupte, repressor i retrògrad.


Sabem que les actuacions partidistes faran impossible que, en la majoria de llocs, es presentin llistes unitàries. Però això no és un obstacle per avançar perquè, tal com defensem a Catalunya Proposa en el nostre AxC 5è, La unitat per a qui la vol. On diem “a dia d’avui es comença a reformular el concepte mitificat de la unitat i per primera vegada es parla “d’unitat per a qui la vol”... s’adopten actuacions quan son consensuades per una majoria d’actors, no necessàriament, per la totalitat dels actors. Per això parlem d’unitat per a qui la vol. Es tracta d’evitar l’enfrontament i avançar a través d’acords sobre punts concrets perfectament consensuables”.


Per això com a mínim, volem aconseguir que els partits independentistes i republicans signin un document de compromisos per assegurar la seva actuació amb valors i actituds republicanes un cop estiguin constituïts els nous ajuntaments. I això ho fem públic, amb temps suficient, a tots els candidats i candidatures perquè, ABANS de les eleccions, signin aquest document, perquè la gent sàpiga a què es compromet cada candidat i candidatura i puguem votar en consciència.


El document consta d’un primer bloc de punts de compromisos personals en l’exercici del càrrec. Un segon bloc per enfortir i impulsar sobiranies d’estat. Un tercer bloc en que es comprometen a no pactar amb partits signants del 155 o d’extrema dreta i només fer-ho amb partits que vulguin la implantació de la República d’acord amb els resultats del 1 d’octubre i la declaració del 27. Un quart bloc en que es comprometen a dur a terme el mandat de l’1 i 27 d’octubre i exigir a les institucions que facin efectiva la República i, amb procediments democràtics i noviolents, defensar la independència i contribuir a la construcció de la República. Finalment, un cinquè bloc en el que volem la construcció de la República, declarar el rebuig a la Monarquia com a forma d’estat, la declaració de persona non grata del Rei Felip VI i la declaració del municipi, per acord del Ple municipal, com Municipi de la República.


Aquest document es pot signar com a candidatura per la totalitat dels seus membres o a cada candidatura a títol individual pels membres que ho vulguin signar.


Amb aquest article volem encoratjar a candidats i candidatures a treballar per construir la República Catalana i recordar que a cada població es faran públiques aquelles candidatures i candidats que ho han signat i aquelles/s que no.


COMPROMÍS MUNICIPAL PER LES ELECCIONS DEL 28/5 DEL 2023


Catalunya Proposa


2 de febrer de 2023

Share by: