VA 230903


Reaccions a la proposta de reformar l’Assemblea de Representants del Consell de la República


M’he llegit la carta que el President Puigdemont ha enviat a tots els associats del CdlR. Resumint he entès que tal com textualment es diu “escoltant moltes veus tant en el si de l’Assemblea com de diferents ciutadans registrats”, i per potenciar les accions al territori i definir, amb experts, els continguts i les regles del joc i, per tant, les lleis de la República, el Govern ha cregut necessari fer una reestructuració de l’Assemblea transformant-la en 1. Una Cambra de Consells locals per potenciar les accions al territori i 2. Una Cambra per elaborar la legislació Republicana.


En principi, per l’experiència que tinc, em sembla bé aquesta remodelació, que pot ser més eficaç que l’estructura actual.

Per això s’ha presentat una proposta de Consulta a la Sindicatura electoral i Processos Participatius per saber la opinió de tots els associats per fer aquesta reforma. Entenc que si la Sindicatura hi dona la seva aprovació, es presentarà el funcionament d’aquestes dues cambres i com s’elegiran, abans de que es facin les eleccions doncs, degut a la remodelació seran unes eleccions diferents a les de l’estructura actual i, per això s’ha dissolt l’AdR actual per tal de no tenir que repetir unes eleccions diferents pocs dies després de fetes les actuals.


Si no s’aprova fer la consulta, l’Assemblea de Representants farà les seves eleccions en el termini que estigui acordat que crec que es a l’octubre d’enguany.


Això ha desencadenat una sèrie de crítiques molt dures i que crec totalment injustes, tant pel President, com pel Govern i fins i tot per la pròpia AdR.


La primera cosa que cal pensar d’aquestes crítiques és si els associats confien i donen el seu escalf, al President i al Govern o no. Si no hi confien, per una visió molt partidista,  és molt clar que qualsevol decisió serà criticada, però aleshores tampoc veig massa què hi fan dins el Consell com institució si no és per boicotejar-la des de dins. Perquè el Consell, el President i el Govern, son l’enemic nº 1 de l’EE i, només per això, mereix el nostre suport i el treball de tots per millorar-ne el funcionament.


La segona cosa que vull remarcar és que evidentment crec que la proposta té unes quantes deficiències. En primer lloc no explica ni com estaran constituïdes les noves cambres, ni tampoc el nombre de representants que tindran, ni com s’elegiran aquest membres. Perquè com diu la Marie Costa a Catalunya tenim el “saber fer” i no sabem “fer saber”. En segon lloc que aquesta proposta crec que s’havia de vehicular a través de la pròpia AdR i que fos aquesta la que fes la proposta de remodelació. Però aquest procediment crec que (evidentment és una suposició) es fa impossible fer-la dins la pròpia AdR actual, per les lluites caïnites entre els membres dels diferents partits que volen, controlar ells el seu funcionament. (en un altre article explicaré com crec que funcionen els partits i la nefasta actitud que tenen)


I per això es fa una proposta que depassa i supera, aquestes lluites.


L’actual estructura de l’AdR té un problema que ja vaig denunciar quan es va constituir i es va acordar que dels membres de l’AdR hi haurien 81 representants elegits del territori i 40 elegits de càrrecs electes de les institucions autonòmiques. Vaig dir que això era una barbaritat i ja intuïa que portaria molts problemes perquè en aquest percentatge facilitava presentar-se a molta gent de partits i això portaria problemes. I possiblement així ha estat.


Ho vaig denunciar en el Programa de candidatura a les eleccions a l’AdR del CxR amb que em vaig presentar al meu territori, el 9/9/21 i que transcric textualment:


“I finalment la quarta debilitat és l’excessiva presència de càrrecs electes com a representants a l’AdR. ...


El Reglament  determina que l’Assemblea de Representants està formada per 121 representants. El Bloc territorial amb 81 representants elegits en les diverses circumscripcions electorals establertes en aquest reglament i el Bloc de càrrecs electes amb 40 representants elegits en circumscripció única entre els càrrecs electes del Principat de Catalunya.


Que hi hagi representació de càrrecs electes porta, automàticament a que, en la seva immensa majoria, siguin militants de partits, i els partits no ens portaran a la independència, perquè la seva finalitat no es trencar amb l’estat espanyol sinó que és gestionar institucions i par això estan sotmesos a un major control polític. Per què els posem dins la més gran eina de lluita contra l’estat espanyol? Podem arribar a admetre que hi hagi una petita representació de càrrecs electes, però en absolut en una proporció 40 electes 81 representants territorials i per descomptat que aquests 40 membres estiguin elegits en una circumscripció única en la que es poden fer, de facto, grans conxorxes presentant, ni que sigui camufladament, grups de militància partidista que intentaran controlar el Consell, i malauradament, no seran militants per Catalunya, sinó per partits.


I això fomenta i perpetua els enfrontaments, com ja s’ha vist en altres organitzacions de l’independentisme. Aquest és un escull a plantejar i consensuar”.


Si l’actitud dels representants i de tots els registrats al Consell és de bona voluntat per superar els obstacles, millorarem aquestes, de moment, indefinicions de la nova estructura que presentaran. Esperem que s’expliqui abastament, abans d’aquesta consulta que ens proposen i continuem endavant, malgrat l’actitud que tenen els polítics. (En parlo en un altre article)


Finalment he de dir, també, que hi ha hagut respostes positives al respecta de la remodelació que es pensa fer com la de la Vicepresidenta de l’AdR Marie Costa en una entrevista que li fa Txell Partal al Vilaweb del dia 31/8/23, amb el títol: “Marie Costa: “La decisió sobre l’Assembla de Representants no té res a veure amb les negociacions” Per tant hi ha posicions a favor i posicions crítiques en contra i aquestes haurien de venir acompanyades de propostes concretes sobre el tema plantejat, no, només, fent una crítica i no proposant alternatives. Perquè  jo fins ara no les he vist.


Endavant i millorem el que tenim perquè, només així, serem més forts.


Joan Guarch 

    

Catalunya Proposa


 3/09/23

Share by: