VA 231006


Els partits polítics i les institucions


A Catalunya Proposa hem estat sempre molt crítics amb el paper dels partits polítics en la nostra lluita d’Alliberament Nacional.


En el nostre decàleg d’Acords per la Confluència (AxC) estan definits tots els passos imprescindibles per aconseguir la Independència del país.


Creiem que hi ha tres pilars que han de quedar clars en la nostra lluita. Tots tres son necessaris, i tenen el mateix nivell d’importància. Els citem a continuació i avui ens centrarem en un de concret, el paper dels partits polítics i les institucions.


El primer pilar és la importància que té disposar d’un ens que actuï  com  Autoritat Nacional Catalana. Així ho definim en el nostre Acord 9è que diu: “El Consell per la República actua com a Autoritat Nacional Catalana i el paper de l’Assemblea de Representants és bàsicament institucional atès que és l’embrió del Parlament i Govern de la República Catalana naixent. Té, per tant, la funció d’anar posant les bases de la República pel moment de la seva Proclamació.”


El CxR ostenta aquesta Autoritat de la futura República i, a més, amb la legitimitat de haver estat fundat en un acord al Palau de la Generalitat en temps del President Torra l del que en formaven part tots els membres del Govern a l’exili.


En segon pilar és la força de la gent autoorganitzada. I així ho plasmem en l’Acord 8è que diu: 8è. Punt AxC: Militar per Catalunya, no per un partit. Ho fem des de l'adhesió individual, que no provoca disputes per quotes de poder, i ens comprometem a participar-hi com a militants per Catalunya, no per un partit.


I el tercer pilar és el control que hem de tenir de les institucions autonòmiques del país.


En el 3r Acord diem: “Sabem que a hores d’ara la lluita per la Sobirania és una lluita per al poder i tractarem de constituir tan a nivell local com de país, les màximes estructures republicanes, civils i institucionals, com a fonaments de la propera República”.


Per aconseguir-ho insistim en la necessitat de dur una lluita des de las unitat tal com remarquem en el nostre 5è Acord: Per aconseguir-ho és necessari exercir la unitat, a tots els nivells, amb tots aquells que la vulguin seguir, sobrepassant la posició dels partits i essent suma i no divisió”.


I per això és necessari practicar, com diem en el nostre 6è Acord: “Aquesta unitat es plasma definint una Estratègia Compartida entre tots els actors tant en territoris concrets com en general a tot el país, concretant les accions que creguem més oportunes en tot moment” I en aquest Acord destaquem la importància que té governar bé totes les estructures institucionals, controlar Parlament, Govern, Conselleries, municipis...


I en aquest control de les institucions és on han de jugar el seu paper els partits polítics perquè son els que.es mouen en el tauler polític en les eleccions a les institucions.


Aquest va ser un problema fonamental pel que va fracassar la victòria de l’1-O i la Declaració del 27-O. Oriol Junqueras era qui havia de preparar el control sobre les institucions (especialment les Conselleries) i no ho va fer. Només podem acceptar dues possibilitats, las primera seria per incompetència, la segona perquè no es creia que podíem declarar la independència i la tercera que no volem acceptar de cap manera perquè només volia tenir l’hegemonia del seu partit dins les institucions i no volia fer la independència. Cap d’elles és acceptable, però veient la política que ha pregonat ERC des del 2017 fins ara i els nuls avenços que han aconseguit, pensem, per ser suaus, que va ser incompetència, de la mateixa manera que ara estan dient que en les negociacions per la investidura de P.Sanchez ha de jugar un paper primordial la Generalitat autonòmica. Mare de Deu! Saben vostès que la Generalitat autonòmica no podrà estar mai al mateix nivell  que l’estat espanyol? I per això és totalment improcedent voler presidir aquesta negociació per la part catalana?. A més ara reivindiquen el paper del què diuen que han fet, per no perdre el tren amb Junts que fa prevaldre 7 escons al Congreso de Madrid quan ERC n’ha tingut 13 durant aquest darrers 4 anys i no els ha fet servir de res.


Tal com diem en el 3r Acord: “...tractarem de constituir tan a nivell local com de país, les màximes estructures republicanes, civils i institucionals, com a fonaments de la propera República.”, perquè en el moment adequat controlem Conselleries com Economia, Seguretat (Mossos) o Justícia (Tribulas a Catalunya)


Això s’aconsegueix legislant bé, governat encara millor i fent servir la meritocràcia l’excel·lència en l’exercici dels càrrecs institucionals. Han de ser els millors en cada àrea els que posin el seu saber i contactes per fer aquest servei en el moment de la Proclamació de la República.


Això és incompatible anant a les institucions a asseure’s a les cadires i fer el mínim imprescindible per no ser destituït com fan molts càrrecs institucionals.


Els partits si volen contribuir activament en la independència del país han de preparar-se per donar el millor a les institucions i amb la màxima col·laboració i unitat entre ells perquè les seves decisions siguin les millors pel país i, per això no es transcendent com es presentin a les eleccions, el que val és com ho fan, perquè si no col·laboren, des d’ara, entre ells, en les properes eleccions haurem de fer una llista cívicas ciutadana.


Fer aquests grups d’experts especialitzats en cada matèria, és el mateix que s’està plantejant en la remodelació de l’Assemblea de Representants del Consell de la república  amb la constitució d’una cambra legislativa. Aquest és el camí

Au va! Tots a una amb els millors.


Joan Guarch


Catalunya Proposa


6/10/23


Share by: